Hur sköljer man näsan?

moj
Att skölja näsan med NoseBuddy nässköljningskanna tar bara ett par minuter:

 

  1. Lägg en struken måttsked salt i NoseBuddy nässköljningskanna. (Skeden levereras tillsammans med kannan)
  1. Fyll på med ljummet kranvatten till måttstrecket
  1. Rör om. Det är viktigt att allt salt löses upp. Du har nu en isoton vätska d.v.s. en vätska med samma saltkoncentration som kroppens celler. Rätt salthalt och temperatur ger en behaglig sköljning.
  1. Nu är du redo att skölja näsan. Stå vid ett handfat (eller vid en vacker sjö :-)). Stick in NoseBuddys pip i ena nasskoljningnäsborren så att den sluter tätt. Andas lugnt genom munnen. Böj huvud och överkropp en aning åt sidan och låt kannan följa med uppåt. Nu rinner vattnet av sig själv in genom ena näsborren och ut genom den andra. Smuts och slem sköljs ut. När hälften av vattnet runnit igenom, snyt dig lätt. Häll sedan resten av vattnet genom den andra näsborren.
  1. Låt vattnet rinna ut. Böj dig framåt och stå en stund med huvud och överkropp avslappnat nedåt så att vattnet rinner ur näsan.
  1.  Snyt näsan försiktigt genom en näsborre i taget. Blås ut lätt och stötvis, men inte för kraftigt. Du ska inte snyta dig så hårt så att trumhinnan ”poppar”. Då finns det risk att vatten kommer upp i örontrumpeten. Näshålorna hos olika människor ser lite olika ut. Några av oss behöver också luta huvudet bakåt och låta eventuellt restvatten rinna ner i svalget för att verkligen tömma näshålan. Prova dig fram!
  1. Om du, efter att du har snutit dig, känner behov av att ytterligare torka nässlemhinnan så kan du med fördel utföra yoga-andningsövningen smedens blåsbälg. I den utförliga bruksanvisning som medföljer din NoseBuddy finns instruktioner till hur du utför denna andningsövning.