Om nässköljning

moj
 
Inom yogatraditionen har man sköljt näsan med saltvatten i tusentals år. På sanskrit kallas proceduren för Neti eller Jala Neti som helt enkelt betyder rening med vatten. Idag, när vår luft innehåller allt mer föroreningar och allt fler människor drabbas av pollenallergi och astma, så finns det all anledning för oss moderna människor att damma av denna smarta yogatradition.

Näsan sköljs med hjäp av en nässköljningkanna och ljummet saltvatten. noseVattnet bör ha samma saltkoncentration som blodet, d.v.s. 0,9%. Salttillsatsen gör att vattnet inte svider när det kommer i kontakt med nässlemhinnan.

Att skölja näsan är en behaglig och lite ovanlig upplevelse. En del människor sköljer näsan varje dag som en del av sin dagliga hygien medan andra nöjer sig med att använda sin nässköljningskanna när de upplever att de har besvär.

Om du inte har stött på nässköljning förut så kanske det verkar lite konstigt, ja rent av farligt att hälla vatten rakt in i näsan. Förhoppningsvis blir du lugnare av att veta att näsans anatomi verkligen är till nässköljarens fördel! Ovanför näsryggen finns det nämligen ett hål i den mellanvägg som annars separerar näsborrarna. Det innebär att om vi med vår NoseBuddy häller vatten i ena näsborren och håller huvudet i lämplig vinkel så kommer detta vatten automatisk att rinna ut genom den andra näsborren. Inget vatten i hjärnan alltså!

punktlistaVarför skölja näsan?
punktlistaHur gör man?
punktlistaBakom kulissen