Vanliga frågor

 waterlongJag får vatten i munnen när jag sköljer näsan. Vad gör jag för fel?

Prova att böja huvudet mer framåt, så att hakan kommer närmare bröstet. Kontrollera också att du andas genom munnen, t.ex. genom att brista ut i sång under sköljningen. 🙂

Jag får inget bra flöde på saltvattnet genom näsan. Har Rena Snoken några tips?

Kontrollera följande: Trycker du in pipen för hårt eller snett in i näsan? Då stoppas vattenflödet. Sluter pipen verkligen tätt vid näsborren? Om inte så rinner vattnet ut på samma sida. Om du är förkyld och helt täppt i näsan så kan det till en början vara lite trixigt att få vattnet att rinna igenom. Här gäller det att ha tålamod och stå kvar med pipen i näsan någon minut och låta saltvattnet lösa upp slemmet. Snyt dig sedan försiktigt genom en näsborre åt gången. Byt sedan sida. När du har bytt näsborre några gånger rinner vattnet igenom, först droppvis och sedan i en allt stridare ström. Nosebuddys konstruktion, med stor volym och lång böjd pip, ger ett mycket bra vattenflöde. Detta gör att man i de allra flesta fall kan skölja näsan ren även om den är täppt.  

Vilket salt ska jag använda?

Det går bra med vanligt koksalt (gärna utan jod och klumpförebyggande medel). Det är lättast att använda finkorningt salt men grovkornigt salt fungerar också. Det tar bara lite längre tid att lösa upp. Du kan också prova havsalt. Det ger en mjuk och skön känsla. En del personer kan dock vara känsliga mot havsalt. Använd inte saltblandningar som Seltin eller liknande.

 Ibland svider det när jag sköljer näsan. Vad kan det bero på?

Om det svider använder du antingen för mycket eller för lite salt i vattnet. Det är viktigt att ha fysiologisk salthalt d.v.s blodets egen salthalt på vattenlösningen när man sköljer näsan. Lösningen har rätt salthalt när det smakar lika salt som tårar. Använd alltid måttskeden och måttstrecket och rör om ordentligt så att allt salt löses. Häll alltid i salt först och sedan vatten. Om du gör tvärtom får vattnet i Nosebuddys pip inte rätt saltkoncentration. Vikt per volymsenhet kan variera lite mellan olika salter och därför kan en måttsked salt ge lite olika koncentration i den slutgiltiga lösningen beroende på vilket salt du använder. Prova därför att ta en rågad måttsked salt istället för en struken och se om detta ger en skönare sköljning. Om du använder flingsalt, som har låg densitet jämfört med vanligt salt, så kommer du att behöva använda betydligt större volym än normalt, kanske upp till 2 måttskedar.

Hur ofta ska jag skölja näsan?

Skölj efter behov! En del sköljer näsan både morgon och kväll andra bara när det känner att de har besvär. De positiva effekterna av nässköljning förstärks vid regelbundet dagligt bruk.

moj